Αρχοντικό Ρώμα

Αυτό το μουσείο αποτελείται απο την κατοικία του Αλεξάνδρου Ρώμα. Πρόεδρος της Βουλής και οργανωτής των Ελλήνων Ερυθροχιτώνων, με το οποίο πολέμησε στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Αλέξανδρος αποτελεί μια από της πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της νεότερης πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1660 από τον υποπρόξενο της Αγγλίας στην Ζάκυνθο Robert John Geoffrey. Την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας (1816-64) χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Άγγλου επάρχου (Resident) και ήταν γνωστό ως "Ρεζιντέντσα". Το κτίριο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ρώμα το 1880 και έκτοτε αποτελεί έδρα της οικογένειας. Από τότε και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το κέντρο ενός από τους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς του νησιού (Ρωμιάνικο Κόμμα).

Το οίκημα αυτό αποτελεί σήμερα το μοναδικό δείγμα αρχοντικού που έχει απομείνει στη Ζάκυνθο μετά τους σεισμούς του 1953, κατά τους οποίους υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Μετά το 1955 ανακατασκευάσθηκε μερικώς από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του γνωστό συγγραφέα Διονύση Ρώμα.

Οι μεγάλοι χώροι υποδοχής, οι βιβλιοθήκες με τις σπάνιες παλιές εκδόσεις και οι συλλογές οικογενειακών πορτρέτων, πινάκων, χαρακτικών, όπλων και άλλων αντικειμένων και έργων τέχνης αντανακλούν τις ανάγκες, τη νοοτροπία και γενικότερα τον τρόπο ζωής της παλαιάς αριστοκρατικής τάξης του νησιού.

Λουκά Καρρέρ 19, 29100, Ζάκυνθος
26950-28343